12 نکته طلایی ماست چکیده بازاری در 10 مرحله ساده
به گزارش مجله سایه، ماست چکیده، ماست کیسه ای یا خام پالو از خوشمزه ترین انواع محصولات لبنی است که در مقایسه با ماست معمولی غلظت، چربی و کالری بیشتر و در عین حال، آب کمتری دارد. این محصول لبنی خوشمزه در واقع از آبگیری ماست معمولی به دست می آید و در تهیه و بعضی از لذیذترین انواع غذا و پیش غذا کاربرد دارد. شما می توانید ماست چکیده را به راحتی و با استفاده از مواد در دسترس به صورت ساده یا طعم دار در منزل درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه ماست چکیده خانگی به روش بازاری با بافت لطیف و خامه ای را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه ماست چکیده خانگی در یک نگاه
برای تهیه ماست چکیده خانگی، ابتدا شیر و ماست را به مدت 30 دقیقه در فضای آشپزخانه قرار دهید تا به دمای محیط برسند. سپس، شیر را به مدت 10 الی 15 دقیقه بجوشانید و پس از آن، اجازه دهید شیر جوشیده کمی خنک گردد و دمای آن به حدود 43 الی 45 درجه سانتی گراد برسد.
در ادامه، ماست پرچرب را با مقدار کمی شیر ولرم مخلوط نموده و به کل شیر بیفزایید. این ترکیب را در ظرفی دربسته و پیچیده در حوله به مدت 6 الی 8 ساعت در محیطی گرم و بدون حرکت نگه دارید تا فرآیند تخمیر کامل گردد.
پس از آن، ظرف را 3 الی 4 ساعت در یخچال استراحت دهید. سپس، ماست را هم بزنید و درون کیسه تنظیف قرار دهید تا آب اضافی آن به تدریج خارج گردد. در نهایت، ماست چکیده به دست آمده را در ظرفی دربسته نگهداری نموده و در کنار انواع غذا یا به عنوان پایه ای برای تهیه پیش غذاها، غذاها و دسرهای مختلف مصرف کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه ماست چکیده خانگی ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه ماست چکیده خانگی
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
شیر | 1 لیتر |
ماست پرچرب (برای مایه ماست) | 2 قاشق غذاخوری |
نمک (اختیاری) | به مقدار کم |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 45 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه ماست چکیده خانگی: حدود 12 الی 24 ساعت
مراحل طرز تهیه ماست چکیده خانگی
طرز تهیه ماست چکیده یا ماستینه با استفاده از مواد در دسترس مانند شیر، ماست و در صورت تمایل، با خامه یا دوغ و بعلاوه، با افزودن طعم دهنده های دلخواه به صورت ساده یا طعم دار قابل انجام است.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه ماست چکیده خانگی، ضروری است مواد یخچالی مانند شیر و ماست را برای 30 دقیقه در فضای آشپزخانه قرار دهید تا به دمای محیط برسند. برای تهیه ماست کیسه ای، شما به دلخواه می توانید از شیر تازه یا شیر پاستوریزه گاو، گوسفند یا مخلوط بهره ببرید.
در صورت تمایل، برای خرید انواع محصولات لبنی مانند شیر می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: شیر را بجوشانید
در این مرحله از درست کردن ماست چکیده در خانه، شیر را در قابلمه مناسبی (استیل یا لعابی) بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد. خصوصا اگر از شیر تازه و غیر پاستوریزه استفاده می کنید، اجازه دهید شیر چیزی در حدود 10 الی 15 دقیقه قل بزند تا باکتری های زیان آور آن رفع شوند و ماست سفت تری به وجود آید.
مرحله سوم: شیر را خنک کنید
پس از گذشت این مدت، حرارت را خاموش کنید و قابلمه حاوی شیر جوشیده را برای چند دقیقه کنار بگذارید تا کمی خنک گردد و دمای آن به حدود 43 الی 45 درجه سانتی گراد برسد. برای مقدار گیری این دما بهتر است از دماسنج مخصوص آشپزی بهره ببرید. اگر به دماسنج آشپزی دسترسی ندارید، می توانید نوک انگشت خود را در شیر بزنید؛ شیر باید به مقدار ای گرم باشد که انگشت شما را نسوزاند.
مرحله چهارم: ماست را اضافه کنید
حالا وقت آن است که ابتدا ماست پر چرب را در ظرف کوچکی بریزید و با مقدار کمی شیر ولرم (نصف لیوان) مخلوط کنید و با همزن دستی به خوبی هم بزنید تا روان گردد. سپس این مایه ماستی را به قابلمه حاوی شیر جوشیده شده اضافه کنید. این ترکیب را به آرامی هم بزنید تا مایه کاملا یکنواختی ایجاد گردد.
برای خرید انواع ماست مانند ماست پر چرب و بعلاوه ماست چکیده آماده می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: مایه ماست را دم کنید (در جای گرم نگه دارید)
در این مرحله از طرز تهیه ماست چکیده از ماست معمولی، درب قابلمه حاوی مایه ماست را ببندید و قابلمه را به خوبی در حوله یا پتو بپیچید؛ به طوری که همه قسمت های قابلمه به جز زیر آن پوشیده گردد.
سپس، این قابلمه را به مدت 6 الی 8 ساعت در مکانی گرم و دور از دسترس قرار دهید تا در طول این مدت، قابلمه به هیچ عنوان حرکت نکند و تکان نخورد. توجه داشته باشید، در این مدت اصلا نباید درب این قابلمه را باز کنید.
مرحله ششم: ماست بسته شده را استراحت دهید
پس از گذشت این مدت، مطمئنا ماست خانگی شما به خوبی بسته شده است. بنابراین، وقت آن است که قابلمه حاوی ماست را برای 3 الی 4 ساعت در یخچال بگذارید تا استراحت کند و کاملا خودش را بگیرد.
مرحله هفتم: ماست را هم بزنید
در این مرحله از طرز تهیه ماست چکیده با شیر، نوبت هم زدن ماست خانگی است که برای چندین ساعت استراحت داده اید. بنابراین، ماست خانگی را از یخچال بیرون بیاورید و با همزن دستی حسابی هم بزنید تا کاملا یکدست و یکنواخت گردد.
مرحله هشتم: کیسه پارچه ای را آماده کنید
حالا، کیسه پارچه ای مناسب از جنس تنظیف را روی سبد آبکش قرار دهید و کل این مجموعه را درون یک ظرف گود بگذارید؛ به گونه ای که آب اضافی ماست در این ظرف گود جمع گردد.
مرحله نهم: ماست خانگی را در کیسه بریزید
در این مرحله از طرز تهیه ماست چکیده سنتی، وقت آن است که ماست خانگی همزده را به آرامی درون کیسه تنظیف بریزید. اگر مایل به افزودن اندکی نمک هستید، پیش از ریختن ماست در کیسه، آن را با نمک کاملا مخلوط کنید.
برای خرید نمک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دهم: کیسه را آویزان کنید
حالا، دو سر کیسه تنظیف را به خوبی ببندید و آن را همراه با سبد و ظرف زیرین برای 12 الی 24 ساعت (بسته به مقدار سفتی دلخواه) طوری داخل یخچال قرار دهید که آب ماست کم کم از کیسه خارج گردد و داخل ظرف گود بریزد.
در صورت تمایل، می توانید این کیسه را جایی داخل یخچال آویزان کنید؛ در این صورت نیز حتما باید یک ظرف گود را زیر کیسه قرار دهید.
مرحله آخر: ماست چکیده خانگی را در ظرف دربسته بریزید
پس از گذشت زمان لازم، ماست سفت و خامه مانندی در کیسه باقی می ماند. این ماست چکیده خانگی را با یاری یک قاشق تمیز داخل ظرف دربسته بریزید و در یخچال نگهداری کنید. شما می توانید این ماست کیسه ای خوشمزه را با انواع غذا سرو نموده یا برای تهیه بسیاری از انواع پیش غذا، غذاهای مختلف، انواع کیک و انواع دسر از آن بهره ببرید.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه ماست چکیده از دوغ
برای تهیه ماست چکیده از دوغ باید مقدار دلخواه از دوغ خانگی پر چرب، بدون گاز و بدون مواد افزودنی (مانند طعم دهنده ها) را در قابلمه استیل یا لعابی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. اجازه دهید این دوغ خانگی به تدریج گرم گردد تا به نقطه بریدگی یا اصطلاحاً دَلَمه شدن برسد.
توجه داشته باشید، دوغ نباید بجوشد و فقط باید گرم گردد تا ذرات چربی و پروتئین آن از آب دوغ جدا شوند. وقتی دوغ بریده شد (شبیه ماست دلمه شده یا پنیر نرم)، آن را از روی حرارت بردارید.
آبکش را روی کاسه ای قرار دهید و داخل آن پارچه تنظیف بیندازید. سپس دوغ دلمه شده را درون این پارچه بریزید. سپس، چهار گوشه پارچه را جمع کنید و گره بزنید یا روی آبکش قرار دهید تا بین 6 الی 12 ساعت به همین حال باقی بماند و آب اضافی آن به آرامی خارج گردد. در صورت تمایل، می توانید این کیسه را در محیط خارج از یخچال از شیر آب ظرف شویی نیز آویزان کنید.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
آموزش تهیه ماست چکیده خامه ای
برای تهیه ماست چکیده خامه ای که یک مدل است شما به 1 کیلوگرم ماست پر چرب تازه و باکیفیت، 2 الی 3 قاشق غذاخوری خامه صبحانه یا خامه پاستوریزه پر چرب و در صورت تمایل، به نصف قاشق چای خوری نمک احتیاج دارید.
ابتدا باید ماست پر چرب را در کاسه مناسبی بریزید و به خوبی هم بزنید تا کاملا یکدست گردد. در صورت تمایل، نمک را در این مرحله اضافه نموده و مخلوط کنید. سپس، خامه صبحانه را نیز به این ترکیب اضافه کنید و به خوبی هم بزنید.
در ادامه، این ترکیب را مطابق چیزی که قبلا گفتیم در پارچه تنظیف بریزید و اجازه دهید حداقل برای 12 الی 14 ساعت آبگیری گردد.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه ماست موسیر چکیده
طرز تهیه ماست چکیده موسیر خانگی مانند دیگر انواع ماست طعم دار در مراحل آماده سازی و تهیه کاملا مانند دستور بالا است. با این تفاوت که باید مقدار دلخواه از موسیر خشک را در مقداری آب جوش بریزید و حداقل برای 4 الی 6 ساعت بخیسانید.
سپس، موسیر نرم شده را به صورت کاملا ریز خرد یا له نموده و به ماست چکیده آماده شده اضافه کنید. بهتر است این ترکیب را برای یک شب تا صبح داخل یخچال بگذارید تا حسابی استراحت کند و طعم دار گردد.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه ماست چکیده خانگی
- ماست پایه برای درست کردن ماست چکیده، بهتر است پرچرب، تازه و ترجیحا خانگی باشد. ماست های کم چرب یا صنعتی ممکن است پس از چکیده شدن، بافتی خشک و گس پیدا نمایند.
- هر چه شیر چرب تر باشد، ماست شما سفت تر و خوش طعم تر خواهد شد.
- بهتر است از ماست تازه به عنوان پایه بهره ببرید و هر بار مقداری از ماست خانگی خود را برای سری بعد کنار بگذارید.
- پیش از ریختن ماست در کیسه، آن را خوب هم بزنید تا یکدست و بدون گلوله باشد. این کار به ایجاد بافت نهایی صاف تر و لطیف تر ماست چکیده یاری می نماید.
- برای کیسه کردن ماست، از پارچه تمیز، نازک و بدون پرز (مانند تنظیف یا پارچه توری نخی) بهره ببرید. این پارچه باید قابلیت عبور مایع (آب ماست) را داشته باشد اما مانع عبور ذرات ماست گردد.
- در زمان چکیده شدن، ماست باید در محیطی خنک و بهداشتی نگهداری گردد تا از ترش شدن یا آلودگی آن جلوگیری گردد. برترین مکان برای انجام این کار، یخچال است.
- بسته به بافت دلخواه (نرم، سفت یا بسیار سفت)، ماست را بین 12 تا 24 ساعت در کیسه نگهدارید. هر چه زمان بیشتری را صرف کنید، ماست چکیده خانگی شما سفت تر خواهد شد.
- برای خروج سریع تر آب ماست، از فشار دادن کیسه خودداری کنید؛ این کار ممکن است بافت ماست را خراب و طعم آن را تلخ کند.
- افزودن مقدار اندکی نمک، به ویژه اگر ماست چکیده را برای نگهداری طولانی تر می خواهید، می تواند طعم ماست را دلپذیرتر و ماندگاری آن را بیشتر کند.
- پس از خاتمه فرآیند چکیده شدن، ماست را در ظرفی تمیز و درب دار نگهداری کنید تا از جذب بوی یخچال جلوگیری گردد.
- آب خارج شده از ماست را دور نریزید؛ پس آب ماست سرشار از پروتئین و مواد مغذی ا ست و می توانید از آن در تهیه انواع سوپ، انواع نان یا حتی به عنوان کود گیاهان بهره ببرید.
- در طرز تهیه ماست چکیده طعم دار، کافی است مقدار کمی از موادی مانند نعنا، پوره سیر، شوید، مرزه، گلپر یا دیگر طعم دهنده های دلخواه را به ماست چکیده اضافه نموده و این ترکیب را حداقل به مدت یک ساعت داخل ظرف دربسته در یخچال بگذارید.
- در طرز تهیه ماست چکیده ترش، باید از ماست ترش به عنوان پایه بهره ببرید. طرز تهیه ماست چکیده از ماست ترش به این صورت است که باید ماست ترش خانگی یا صنعتی را به خوبی هم بزنید و آن را در کیسه تنظیف بریزید و به روش بالا آبگیری کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن ماست چکیده خانگی
با ماست چکیده میشه ماست زد؟
بله. البته به شرطی که ماست چکیده شما پاستوریزه یا حرارت دیده نباشد و باکتری های زنده داشته باشد. اما ماست چکیده صنعتی معمولا فاقد باکتری فعال بوده و برای ماست زدن مناسب نیست.
آیا هر نوع ماستی را می توان چکیده کرد؟
بله. اما ماست های پرچرب و خانگی برترین نتیجه را می دهند. ماست های کم چرب معمولا بافتی شل و آبکی دارند و پس از چکیده شدن ممکن است خشک یا دانه دانه شوند.
برای چکیده کردن ماست، آن را کجا باید نگهداریم؟
برترین روش، قرار دادن آن در یخچال روی آبکش و داخل تنظیف است. در محیط بیرون از یخچال، ممکن است طعم ماست بیش از حد ترش گردد یا کپک بزند.
چقدر طول می کشد تا ماست چکیده آماده گردد؟
معمولا بین 12 تا 24 ساعت؛ با افزایش این مدت، بافت ماست چکیده سفت تر خواهد شد. برای داشتن ماست چکیده خامه ای کافی است 12 الی 15 ساعت منتظر بمانید.
چه چیزی باعث می گردد ماست چکیده حالت خامه ای و لطیف داشته باشد؟
استفاده از ماست پر چرب تازه، افزودن خامه و بعلاوه، هم زدن نهایی ماست چکیده از اصلی ترین عوامل در ایجاد بافت خامه ای و لطیف به حساب می آیند.
آیا می توانیم به ماست چکیده مقداری نمک یا طعم دهنده اضافه کنیم؟
بله. پس از چکیده شدن، می توانید نمک، موسیر، سیر، سبزیجات خشک، روغن زیتون یا حتی گردو و فلفل اضافه کنید.
آیا ماست چکیده وقتی ترش می گردد همچنان قابل استفاده است؟
بله. تا زمانی که بوی نامطبوع نگرفته یا کپک نزده باشد، قابل استفاده است.
آیا می توانیم از ماست چکیده برای تهیه ماست معمولی استفاده کنیم؟
در صورتی که ماست چکیده خانگی باشد و باکتری زنده داشته باشد، می توانید از آن به عنوان پایه ماست معمولی بهره ببرید.
منبع: افق کوروش