آب و غذای کمکی دادن به نوزاد از چند ماهگی باید شروع شود

به گزارش مجله سایه، شیرخواران تا زمانی که از شیرمادر تغذیه می کنند هیچ نیازی به نوشیدن آب ندارند زیرا شیر مادر غذای کاملی است که تمام مایعات و مواد مغذی مورد نیاز بدن شیرخوار را تامین می کند. بنابراین اگر فرزند شما کماکان از شیر مادر تغذیه می کند نباید نگران تشنگی او باشید.

آب و غذای کمکی دادن به نوزاد از چند ماهگی باید شروع شود

آیا بچه ها می توانند آب بنوشند؟

زمانی که نوزاد آغاز به خوردن غذای کمکی می کند، تنها چند جرعه کوچک آب می تواند به او داد. پیش از این بچه ها آب مورد احتیاج بدن خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می کنند.

از چند ماهگی باید به نوزاد می تواند آب بدهیم؟

این موضوع در شیرخواران متفاوت بوده و به میزان احتیاج بدن او به آب بستگی دارد. با این وجود تغذیه زودهنگام و بالای نوزاد با آب زمانی که دستگاه گوارش او آمادگی کامل ندارد می تواند عوارض گوناگونی در پی داشته باشد.

شیرخواران تا زمانی که از شیرمادر تغذیه می کنند هیچ احتیاجی به نوشیدن آب ندارند زیرا شیر مادر غذای کاملی است که تمام مایعات و مواد مغذی مورد احتیاج بدن شیرخوار را تامین می کند. بنابراین اگر فرزند شما کماکان از شیر مادر تغذیه می کند نباید نگران تشنگی او باشید.

در مورد شیرخوارانی که با شیرخشک تغذیه می شوند نیز نگران نباشید و احتیاجی به دادن آب اضافی به شیرخوار نیست. روی بیشتر شیرهای فرموله شده برای شیرخواران میزان آب مورد احتیاج درج شده است و در صورتی که شیرخوار تغذیه خوبی دارد و به موقع به او شیر داده می گردد نباید نگران کم آبی بدنش بود.

بیش تر کارشناسان معتقدند که بعد از 6 ماهگی نوزاد و زمانی که خوردن غذاهای کمکی را آغاز کرد می توان به او آب داد. بین 4 ماهگی تا 6 ماهگی می توان از غذاهای کمکی برای تغذیه ی نوزاد استفاده کرد، ولی در بسکمک از موارد توصیه می گردد که تغذیه با غذای کمکی حول و حوش 6 ماهگی آغاز گردد.

زمانی که نوزاد آغاز به نوشیدن آب کرد، میزان کمی آب را درون بطری مخصوص آب کودک قرار دهید. اگر کودک تنها از بطری آب می نوشد، بر میزان آبی که می نوشد نظارت کنید و اجازه ندهید که بیش از حد آب بنوشد.

نوزاد به چه میزان آب احتیاج دارد؟

در حدود 6 ماهگی، بچه ها به روزانه 4 تا 6 اونس (118 تا 177 سی سی) یا کمی بیش تر از نصف پیمانه آب احتیاج دارند. اما پیش از آغاز آب نوشیدن حتماً با پزشک متخصص اطفال در این مورد مشورت کنید.

نحوه آب دادن به نوزاد؟

بعد از آنکه توضیح دادیم از چند ماهگی باید به کودک آب بدهیم، نکته بعدی درمورد نحوه و میزان مناسب آب برای نوزادان است. دادن آب به نوزاد را تنها بعد از آغاز تغذیه تکمیلی آغاز کنید. به دلیل نوشیدن شیر میزان احتیاج شیرخواران به آب بسیار کم است. پس بعد از آغاز تغذیه تکمیلی نوزاد با مواد غذایی جامد، برای آشنا کردن شیرخوار با طعم و مزه آب مقادیر بسیار کمی آب در شیشه به آنها بنوشانید. کم آبی در بدن شیرخواران به ندرت رخ می دهد زیرا شیر مایعات بدن شیرخوار را تامین می کند.

آیا می توان شیر خشک را با آب مخلوط کرد؟

همان طور که می دانید شیر خشک برای مصرف بایستی با آب رقیق گردد. مخلوط کردن شیر خشک با آب مسئله ای ندارد اما باید احتیاط کرد. برای اطمینان هیچ وقت بیشتر از آبی که در دستور مصرف شیرخشک قید شده، آب بیشتری را با شیر خشک مخلوط نکنید. رقیق کردن بیش از میزان شیر خشک موجب عدم جذب مواد مغذی شیر می گردد. همچنین رقیق کردن بیش از میزان ممکن است موجب مسمویت نوزاد گردد.

چه آب هایی برای نوزادان مضر است

هر نوع آبی که نوزاد می خواهد مصرف کند بایستی جوشیده گردد. پزشکان توصیه می کنند حتی آب معدنی را نیز قبل از مصرف به جوش بیاوریم و سپس به نوزاد بدهیم. همچنین توصیه می گردد از دستگاه های خانگی تصفیه کننده آب برای نوزدان استفاده نکنید. این دستگاه ها سدیم آب را افزایش می دهند. سدیم بالا نیز موجب مسمویت غذایی نوزاد می گردد.

چرا نوزادان خیلی کوچک نمی توانند آب بنوشند؟

نوزادان تمام آب مورد احتیاج خود را از شیر مادر و یا شیر خشک دریافت می کنند و میزان آب موجود در شیر آن ها را هیدراته نگه خواهد داشت.

اما نوشیدن آب پیش از رسیدن به سن مناسب خطراتی در پی دارد که عبارتند از:

* کمبود مواد مغذی

* از دست دادن وزن

* عدم تعادل مواد شیمیایی

خطرات نوشیدن آب پیش از زمان مناسب

نوزادان خیلی کم سن و سال به دلیل خطرات زیر نباید آب بنوشند:

کمبود مواد مغذی: بچه های که به خوردن آب از بطری عادت می کنند و به این طریق احتیاج خود برای هیدراته شدن را بر طرف می کنند، مواد مغذی مهمی که تنها از طریق شیر مادر یا شیر خشک تامین می گردد را از دست می دهند.

وزن گیری نامناسب: اگر کودک به جای خوردن شیر مرتب آب بنوشد، به مرور زمان کالری مورد احتیاج خود را دریافت نکرده و بنابراین به وزن مورد نظر و طبیعی سن رشد خود نخواهد رسید.

کاهش ذخیره شیر: اگر کودکی از شیر مادر تغذیه می کند و به جای شیر مدام آب بنوشد، با خوردن آب سیر شده و دیگر تمایلی به مکیدن سینه مادر نخواهد داشت. این موضوع در کاهش شیر مادر اثر قابل توجهی خواهد داشت.

عدم تعادل مواد شیمیایی:

اگر به کودک اجازه دهید که میزان زیادی آب بنوشد، منجر به مسمومیت آب (intoxication) در او خواهد شد. در این حالت که ممکن است با خطرات زیادی همراه باشد، الکترولیت های مهمی مانند سدیم در جریان خون رقیق می شوند. این عارضه مسائل دیگری مانند کم شدن درجه حرارت بدن و تشنج را به همراه خواهد داشت.

مزایای دادن آب کافی به کودک

مزایای هیدراته نگه داشتن بدن بچه ها بالای 6 ماه با آب عبارتند از:

انتقال مواد مغذی و اکسیژن به سلول ها و کمک به دفع مواد زاید

مرطوب نگه داشتن مفاصل و بافت ها

حفظ حجم خون

کم کردن احتیاج به نوشیدن آب میوه ها - توصیه می گردد که تا قبل از یک سالگی کودک به او آب میوه داده نگردد و آغاز دادن این ماده به آن ها باید با مقادیر بسیار کم باشد. این ماده غذایی شکم کوچک کودک را پر کرده و بعد از آن دیگر کودک تمایلی به خوردن شیر نشان نمی دهد. از طرفی دیگر شکر موجود در آب میوه باعث دل پیچه و اسهال در بچه ها می گردد.

زمانی که هوا بسیار گرم است آیا می توان به کودک آب داد؟

برای کم کردن خطر روبرو شدن کودک با دهیدراته شدن در هوای گرم، بسکمک از پزشکان نوشیدن چند جرعه کوچک آب را توصیه می کنند . اما پیش از انجام این کار حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

علائم از دست دادن آب در بچه ها

اگر کودک بیمار است، یا هوا بسیار گرم است و شما نگران این هستید که آیا کودک مایعات مورد احتیاج بدن خود را دریافت کرده است یا خیر، به علائم دهیدراته شدن در بچه ها توجه کنید:

* کم تر از 6 پوشک خیس در 24 ساعت

* ادراری با رنگ زرد تیره

* لب های خشک و ترک ترک شده

* گریه بدون اشک

* پوست خشک که بعد از وارد کردن فشاری ملایم به سرعت به حالت عادی باز نمی گردد

* چشمان فرو رفته

* ملاج فرو رفته

* بی حالی

* نق زدن و بهانه گیری زیاد

* خواب آلودگی غیر طبیعی

* دست و پاهای سرد

چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟

در صورت ابتلای کودک به اسهال و استفراغ، برای اینکه مطمئن شوید کودک دچار از دست دادن آب بدن نمی گردد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده هر کدام از علائم دهیدراته شدن هم به سرعت با پزشک خود مشورت کنید.

چه زمانی غذای کمکی به بچه ها را آغاز کنیم؟

در پاسخ به این سوال باید به مبحث غذا دادن به کودک از 6 تا 12 ماهگی صحبت خواهیم کرد. باید بدانید که کودک برای رشد سالم، قوی شدن و تکامل عقلی هر روز به مواد غذایی احتیاج دارد. حول و حوش 6 ماهگی، رشد کودک سریع شده و بیش تر از هر زمان دیگری در زندگی احتیاج به انرژی و مواد مغذی زیادی دارد.

در شش ماهگی، تغذیه با شیر مادر به عنوان یک منبع حیاتی مواد مغذی باید ادامه داشته باشد ، اما به تنهایی کافی نیست. در این سن باید غذای کمکی آغاز گردد تا همراه با شیر مادر احتیاجهای رشدی کودک تامین گردد.

اولین غذاهای کمکی بعد از تغذیه با شیر مادر و یا بین دفعات شیردهی باید به کودک داده گردد . به این روش کودک شیر کافی را دریافت خواهد کرد.

زمانی غذای کمکی را آغاز کنید که کودک بیمار نباشد. زمانی که کودک آغاز به راه رفتن با دست و پا می کند، مرتب از نقطه ای به نقطه ای دیگر رفته و در این بین مرتب دست خود را وارد دهانش می کند و همین احتمال انتقال آلودگی ها را به بدن و بیمار شدن کودک را افزایش می دهد. پیش از آماده سازی غذا و پیش از غذا خوردن دستان خود و کودک را شسته و به این روش از بیمار شدن کودک جلوگیری کنید.

اولین غذای کودک باید چگونه باشد؟

زمانی که کودک 6 ماهه است، او به تازگی در حال یادگیری جویدن است . بنابراین اولین غذای کمکی باید نرم بوده تا کودک بتواند به راحتی آن را قورت دهد. غذاهایی مانند پوره، حریره، سبزیجات و میوه های له شده مناسب هستند.

چگونه متوجه شویم که حریره زیادی آبکی نبوده و مواد مغذی مورد احتیاج کودک را دارد؟

برای اینکه حاوی مواد مغذی کافی باشد باید تا زمانی که غلظت آن به حدی برسد که از قاشق جدا نگردد به پختن آن ادامه داد.

زمانی که کودک علائم گرسنگی را نشان می دهد، برای مثال مرتب دست خود را وارد دهانش می کند، به کودک غذا بدهید.

دوبار در روز بعد از اینکه دستان خود را شستید، به میزان 2 تا 3 قاشق غذای نرمی که آماده کرده اید را به کودک بدهید. در این سن معده کودک بسیار کوچک است و در هر وعده فقط می تواند میزان کمی غذا دریافت کند

مزه غذای نو ممکن است برای کودک تعجب آور باشد. به او زمان بدهید که به این غذاها و مزه ها عادت کند. صبور باشید و کودک را مجبور به خوردن نکنید. به نشانه های سیری توجه کنید و در آن زمان دست از غذا دادن به نوزاد بردارید.

به محض اینکه کودک رشد می کند، معده او هم رشد کرده و بزرگ تر شده و در نتیجه در هر وعده غذایی می تواند میزان غذای بیشتری بخورد.

تغذیه کودک 6 تا 8 ماهه

از 6 تا 8 ماهگی کودک می تواند 2 تا 3 بار در روز به میزان نصف پیمانه غذای نرم دریافت کند. در این سن کودک قادر به خوردن هر چیزی به جز عسل است. عسل تا یک سالگی نباید در رژیم غذایی کودک قرار بگیرد. در این سن میان وعده های سالم مانند میوه له شده را می توان بین وعده های اصلی به کودک داد. در این سن علاوه بر زیاد کردن میزان غذای کمکی باید به تغذیه با همان میزان شیر مادر هم ادامه داد.

تغذیه کودک 9 تا 11 ماهه

از 9 تا 11 ماهگی، کودک 3 تا 4 بار در روز می تواند نصف پیمانه غذا و یک میان وعده سالم یا اسنک دریافت کند. در این سن غذاهای نرم را می توان به جای له کردن به قطعات کوچک تقسیم کرد. حتی می توان به کودک اجازه داد که خود با انگشتانش غذا را به دهان ببرد. هر زمانی که کودک احساس گرسنگی کرد، تغذیه را با شیر مادر ادامه دهید.

هر وعده غذایی علاوه بر اینکه باید سرشار از مواد مغذی باشد، باید به گونه ای تهیه گردد که خوردن آن برای کودک راحت هم باشد.

غذاها باید سرشار از انرژی باشد. پس به جز غلات و سیب زمینی کودک باید مقادیر کافی از حبوبات و دانه ها و میزان کافی از روغن ها و چربی های پر انرژی، غذاهای حیوانی مانند فرآورده های لبنی، تخم مرغ، گوشت قرمز و سفید و ماهی را به صورت روزانه دریافت کند.

با دادن غذاهای متنوع به کودک، شانس این را به او می دهید که تمام مواد مغذی مورد احتیاج خود را دریافت کند.

اگر کودک از خوردن غذای نو سرباز می زند یا اینکه آن را به بیرون تف می کند، او را مجبور به خوردن ادامه غذا نکنید. چند روز بعد دوباره امتحان کنید. می توانید آن غذا را با غذای مورد علاقه کودک مخلوط کرده و یا میزان کمی از شیر مادر را روی آن بریزید.

تغذیه کمکی بچه های که شیر مادر مصرف نمی کنند:

اگر نوزاد شیر مادر مصرف نمی کند، او احتیاج به این دارد که بیش تر غذا بخورد. از طرفی دیگر برای اینکه احتیاج بدن به مواد مغذی تامین گردد، باید روی دیگر غذاها مانند فرآورده های لبنی تاکید بیشتری گردد.

* از شش ماهگی تغذیه با غذاهای کمکی و کمکی را در رژیم غذایی کودک قرار دهید. این میزان غذا دقیقاً مساوی با همان میزانی است که نوزادان تغذیه کننده با شیر مادر مصرف می کنند. به میزان دو تا سه قاشق غذای نرم و پوره شده در روز آغاز کنید و 4 بار با این مخلوط کودک را تغذیه کنید. این میزان غذا تمام مواد مغذی مورد احتیاج کودک را تأمین خواهد کرد.

* از 6 تا 8 ماهگی، 4 بار در روز کودک به نصف پیمانه غذای نرم شده به علاوه یک میان وعده سالم احتیاج دارد.

* از 9 تا 11 ماهگی، 4 تا 5 بار در روز کودک باید نصف پیمانه به علاوه دو میان وعده سالم دریافت کند.

خلاصه: تغذیه بچه ها 6 تا 12 ماهگی

* بعد از 6 ماهگی، شیر مادر هنوز اصلی ترین منبع انرژی و مواد مغذی کودک است ولی غذاهای کمکی هم باید در این سن به رژیم غذایی کودک اضافه گردد.

* نوزاد معده کوچکی دارد و باید میزان کمی از مواد غذایی مفید نرم شده را به صورت مکرر در طول روز دریافت کند.

* علاوه بر غلات و دانه ها، انواعی از غذاهای حیوانی مانند لبنیات، تخم مرغ، گوشت، ماهی و گوشت پرندگان به علاوه میوه ها و سبزیجات هر روز باید به کودک داده شوند.

منبع: سایت دکتردکتر

سایت نی نی پلاس

سایت سورپرایز

منبع: راسخون
انتشار: 11 دی 1400 بروزرسانی: 11 دی 1400 گردآورنده: 3ye.ir شناسه مطلب: 9912

به "آب و غذای کمکی دادن به نوزاد از چند ماهگی باید شروع شود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آب و غذای کمکی دادن به نوزاد از چند ماهگی باید شروع شود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید