مهار آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در اصفهان
به گزارش مجله سایه، خبرنگاران/اصفهان مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه از سال 97 تاکنون آنفلوانزا فوق حاد پرندگان در اصفهان دیده نشده است، گفت: تاکنون 80 واحد طیور تخم گذار در استان به طور کامل تحت پوشش واکسیناسیون قرار گرفته اند که جمعیتی بالغ بر پنج میلیون قطعه پرنده است.
شهرام موحدی در گفت وگو با خبرنگاران، در مورد شرایط ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، اظهار کرد: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان چند زیرمجموعه دارد که دو مورد آن برای انسان خطرناک و کشنده است.
وی با بیان اینکه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک بیماری ویروسی فوق واگیردار است، توضیح داد: این ویروس در بین پرندگان باعث تلفات گسترده می گردد.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان شرح داد: چند سال پیش این ویروس به دلیل سردی هوا توسط پرندگانی که از شمال سیبری مهاجرت کردند، از جهتهای هوایی کاملاً معین که بعضی از جهتها از ایران عبور می کرد، به سمت استوا حرکت کردند.
وی تأکید کرد: هنگامی که پرندگان درگیر این بیماری می شوند، ویروس را با خود حمل می نمایند و معمولاً این بیماری در خود پرنده تلفات کمتری دارد، همچنین ویروس به وسیله فضولات پرندگان منتقل می گردد.
موحدی اضافه نمود: هنگامی که پرندگان آلوده در کنار آبگیرها مستقر می شوند، ویروس به وسیله فضولات آنها در طبیعت پراکنده و توسط پرندگان آزاد پرواز مانند کبوتر، گنجشک، کلاغ و...منتقل می گردد و احتمال آلوده کردن مرغداری های صنعتی در این جهت وجود دارد.
وی ادامه داد: ممکن است پرنده آزاد پرواز وارد انبار دانه مرغداری گردد و یا به واسطه تردد افراد و خودروهای حمل خوراک دام مانند ذرت، سویا و داروهای دامپزشکی به مرغداری نفوذ نمایند و از این طریق مرغ های یک مرغداری آلوده می شوند.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه اصفهان از لحاظ پرورش طیور رتبه نخست کشور را دارد، اظهار کرد: در استان اصفهان پرورش طیور گوشتی، تخم گذار، مادر، بلدرچین، شترمرغ و بوقلمون انجام می گردد، بنابراین زمانی که تعداد مرغداری ها بیشتر باشد، امکان انتشار بیماری بیشتر می گردد.
وی با بیان اینکه اصفهان در سال 1395 درگیر بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان شد، توضیح داد: پس ازآن اقداماتی پیش گیرنده توسط اداره کل دامپزشکی، استانداری و فرمانداری ها انجام شد و توانستیم این بیماری را کنترل کنیم.
موحدی با اشاره به وارد شدن موج جدید این بیماری در سال 1396 به کشور، اضافه نمود: بسیاری از مرغداری های تخم گذار کشور غیرفعال شدند، اما استان اصفهان توانست بار فراوری تخم مرغ کشور را به دوش بکشد.
وی اضافه نمود: سازمان دامپزشکی با واکسیناسیون طیور علیه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان توانست جلوی انتشار این بیماری را بگیرد.
واکسیناسیون 5 میلیون قطعه پرنده در اصفهان
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه واکسیناسیون طیور در استان از شهریور سال گذشته شروع شد، اظهار کرد: تاکنون 80 واحد طیور تخم گذار در استان به طور کامل تحت پوشش واکسیناسیون قرار گرفته اند که جمعیتی بالغ بر پنج میلیون قطعه پرنده است.
وی با بیان اینکه استان اصفهان رتبه نخست فراوری بوقلمون کشور را دارد، اظهار داشت: تمام جمعیت 550 هزار بوقلمون استان و تمام مزارع مرغ مادر گوشتی استان، به طور کامل در برابر این بیماری واکسینه شده اند.
موحدی تأکید کرد: بنابر الزام اداره کل دامپزشکی، تمام واحدهای پرورش بوقلمون حتماً باید تحت پوشش قرار گیرند، به همین منظور پایش بوقلمون های آماده به کشتار انجام می گردد.
وی گفت: در این طرح پایش، بوقلمون هایی که به سن کشتار می رسد، نمونه گیری می شوند و ازلحاظ ویرولوژی و ویروس شناسی موردآنالیز قرار می گیرند و در صورت سلامت کامل، وارد کشتارگاه می شوند.
وی با بیان اینکه به منظور کنترل این ویروس در هفته حدود سه پیامک بهداشتی هشدار برای تمام پرورش دهندگان ارسال می گردد، اضافه نمود: چاپ و توزیع بروشور، پنفلت و کتاب های متعدد در حوزه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از دیگر اقدامات پیش گیرنده است.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با تأکید بر اینکه حدود 17 دستگاه در استان با مدیریت اداره کل دامپزشکی استان در حوزه کنترل و پیشگیری از آنفلوانزا فوق حاد پرندگان بر اساس ابلاغیه وزیر کشور شرکت دارند، توضیح داد: تمام واحدهای پرورش طیور تخم گذار ممیزی و آنالیز شده و ایرادات را تجزیه تحلیل نموده ایم، همچنین تاکنون 172واحد تخم گذار و پرورش جوجه تخم گذار در استان به طور کامل ممیزی شده است.
وی همچنین ادامه داد: مکاتبات متعددی با اداره کل محیط زیست، مدیریت بحران استانداری، استاندار و سازمان جهاد کشاورزی و اتحادیه و پرورش دهندگان اجرا شده است.
موحدی در مورد آخرین مورد مشاهده آنفلوانزای پرندگان در استان، توضیح داد: آخرین مورد آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان در سال 1397 بوده است و از سال گذشته تاکنون هیچ مورد آنفلوانزای فوق حادپرندگان در اصفهان نداشته ایم.
واکسیناسیون سد نفوذناپذیری نیست
وی با تأکید بر اینکه این بیماری نفوذی است، اظهار داشت: باید توجه داشت واکسیناسیون، ضد نفوذناپذیری این بیماری نیست. هر بیماری ویروسی به ویژه بیماری هایی که سریع تغییر می نمایند، ممکن است از سد واکسیناسیون عبور نمایند.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه مهمترین مورد برای کنترل این بیماری رعایت مسائل بهداشتی در واحد پرورش طیور است، اضافه نمود: در حوزه روستایی نیز تمام دارندگان طیور خانگی باید مراقب باشند، پرندگانشان با پرندگان آزاد پرواز، تماس نداشته باشند.
وی به دارندگان طیور خانگی در روستاها، توصیه کرد: در صورت تلفات محدود در روستاها نباید پرندگان مرده در طبیعت رها شوند و حتماً باید آنها را دفن کرد، زیرا توسط حیوانات دیگر مصرف می گردد و این باعث گسترش بیماری خواهد شد و در صورت گسترده بودن تلفات، حتماً باید به شبکه دامپزشکی استان اطلاع دهند.
موحدی همچنین اضافه نمود: خوراک دانه و آب طیور نباید در دسترس پرندگان آزاد پرواز باشد.
موحدی درباره طیور صنعتی، گفت: تمام مسائل امنیتی باید رعایت گردد و در صورت هرگونه تلفات غیرعادی، باید موارد را سریعاً به شبکه دامپزشکی استان گزارش دهند.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه حدوداً 835 واحد طیور صنعتی در استان فعال است، اظهار کرد: از این تعداد بیش از 50 واحد پرورش بوقلمون، بیش از 130 واحد پرورش مرغ تخم گذار فعال، بیش از 600 واحد پرورش مرغ گوشتی، بیش 27 واحد پرورش پولت تخم گذار و 10 واحد پرورش مرغ مادر گوشتی فعال است که جمعیت آنها به بیش از 25میلیون قطعه می رسد.
وی با تاکید بر اینکه آنالیز سلامت 25 میلیون قطعه طیور بر عهده دامپزشکی استان است، به مردم توصیه کرد: به هیچ عنوان از پرنده فروشی های سطح شهر پرنده زنده نخرند، بلکه مرغ مصرفی خود را از مغازه هایی که مرغ بسته بندی با نظارت سازمان دامپزشکی دارند، تهیه نمایند.
موحدی اضافه نمود: البته سوپرمارکت ها تحت نظارت سازمان دامپزشکی نیستند، اما از دانشگاه علوم پزشکی درخواست نظارت بر این اصناف داده شده و نظارت ها در حال اجرا است.
وی اظهار کرد: از شهرداری و سازمان اصناف انتظار می رود پرنده فروشی های سطح شهر را ساماندهی نمایند و خوشبختانه تاکنون اقدامات مناسبی اجرا شده، اما هنوز جای پیشرفت دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان اضافه نمود: در بعضی فروشگاه ها بسته بندی های کبک و بلدرچین موجود است که حتماً باید دارای کد بهداشتی سازمان دامپزشکی باشند، در غیر این صورت محصولاتی که فاقد کد بهداشتی هستند، نباید خریداری شوند.
منبع: خبرگزاری ایسنا