این نکات سفر به کویر اصلا نباید فراموش شوند!
به گزارش مجله سایه، نکات سفر به کویر
حالا که داریم به فصل پاییز نزدیک می شویم، سفرهای کویری هم آغاز می گردد و ما می توانیم به تماشا رمل های شنی، دریاچه های نمک، آسمان پر ستاره و همه زیبایی های کویر برویم. برای اینکه این سفر را داشته باشید، بهتر است نکات سفر به کویر را دانسته تا هم امنیت بیشتری داشته باشید و هم اینکه از لحظات خود برترین استفاده را ببرید. ضروری است که بدانید چه لوازمی باید با خود ببرید، چه کارهایی را باید انجام دهید و البته از چه کارهایی باید پرهیز کنید. خبرنگاران به همین منظور در این متن شما را با نکات سفر به کویر آشنا خواهد نمود؛ با ما همراه باشید.
تجهیزات لازم
- آب: یکی از مهمترین نکات سفر به کویر این است که با خود به میزان کافی آب داشته باشید. معمولا به طور سر انگشتی می توان گفت که هر نفر باید 4 لیتر در روز آب داشته باشد.
- لباس مناسب: در سفر به کویر سعی کنید که لباس بدون جیب و درزهای اضافه و ترجیحا آستین دار داشته باشید، مخصوصا اگر به سمت رمل های شنی خواهید رفت. وقتی به تپه های شنی می روید، حتما دلتان می خواهد که کلی در آن ها بازی کنید و اگر لباستان مناسب نباشد، تا مدت ها بعد از برگشتن از سفر، در درزهای آن شن پیدا خواهید کرد. نکته مهم دیگر این است که حتما باید با خودتان لباس گرم داشته باشید. تفاوت دمای شب و روز در کویر بسیار زیاد است و این که با خود بگویید کویر گرم است، اصلا درست نیست. حتما و حتما لباس گرم با خود به همراه داشته باشید حتی اگر سفرتان یک روزه است (زیرا امکان دارد که به خاطر یک مسئله پیش بینی نشده، مجبور شوید که شب را در کویر بمانید).
- کوله مناسب: نسبت به تعداد روز سفر، کوله یک روزه یا چند روزه داشته باشید. در کوله بهتر است لباس هایتان را به صورت لوله شده بگذارید تا فضای کمتری اشغال کند.
- قطب نما، نقشه یا جی پی اس: حتی اگر خیلی به خود در رابطه با راستا مطمئن هستید، اما این لوازم حتما باید در سفر به کویر همراهتان باشد تا اگر راه را گم کردید، راستا را پیدا کنید.
- غذا و خوراکی: راه رفتن در تپه شنی ها شما را بسیار خسته خواهد نمود. شما علاوه بر اینکه باید یک ناهار مقوی به همراه داشته باشید، باید خوراکی های مقوی نیز با خود به کویر بیاورید. مثلا می توانید از شکلات بارها، بادام زمینی یا به طور کلی آجیل، ورقه های نازک گوشت نمک زده شده و … بهره ببرید.
- دستمال گردن (اسکارف) و عینک: حتما با مفهوم طوفان شن آشنا هستید، پس یکی از لوازمی که باید همراه داشته باشید اسکارف است که اگر طوفانی ناگهانی پیش آمد، به وسیله آن بینی و دهان خود را بپوشانید. از عینک نیز برای محافظت از چشم ها بهره ببرید.
- چراغ قوه، کیسه خواب و چادر: اگر قرار است شب را در خود کویر بگذرانید، بدون این لوازم باید از این کار پرهیز کنید. وقتی چادر خود را برپا می کنید سعی کنید که به هیچ وجه در آن را باز نگذارید تا هیچ جانوری نتواند به داخل آن برود.
- جعبه یاری های اولیه: از دیگر لوازم مهم کویر نوردی است. شما باید قرص های لازم از جمله مسکن و کِرِم قبل و بعد از گزیدگی را به همراه چسب زخم، باند کشی، بتادین و … به خود به کویر ببرید.
- کلاه و ضد آفتاب: آفتاب در کویر شدت زیادی دارد، پس برای اینکه دچار آفتاب سوختگی نشوید حتما از کلا و ضد آفتاب بهره ببرید. البته استفاده از کلاه مزایای دیگری مانند خنک ماندن نیز دارد.
نکات مهم کویر گردی
- نوشیدن آب
زمانی که قرار است زمان زیادی را در کویر پیاده روی کنید، بسیار تشنه خواهید شد. در چنین شرایطی محتمل است که بطری آب خود را به سرعت تمام کنید که این کار عواقب خوبی ندارد. باید یاد بگیرید که آب را جرعه جرعه بنوشید تا بتوانید برای کل روزتان آب داشته و کم نیاورید. یکی از مهمترین راه ها برای از بین نرفتن آب بدن و کمتر تشنه شدن پوشاندن سر است. شما می توانید با استفاده از کلاه یا پارچه سر خود را پوشانده و به این ترتیب کمتر گرمتان شده و در نهایت آب کمتری را از دست دهید.
- آرام راه رفتن
در پیاده روی در کویر و حتی به طور کلی در همه نوع فعالیت های طبیعت گردی باید آرام راه رفتن شبیه افراد مسن را امتحان کنید. یکی از طبیعت گردان حرفه ای می گوید: اگر مثل جوان ها راه بروید، پیر به پایان می رسید و اگر مثل افراد پیر راه بروید، جوان به مقصد می رسید. مزیت دیگری که آرام راه رفتن و عجله نداشتن دارد، این است که شما کمتر انرژی سوزانده، کمتر عرق می کنید و در نهایت کمتر خسته می شوید. سعدی بزرگ می فرمایند:
رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود / رهرو آنست که آهسته و پیوسته رود
- اطلاع دادن به افراد
اگر شما تکی یا به صورت گروهی کوچک سفر می کنید، از نکات مهم سفر به کویر این است که مکان، زمان حرکت و زمان بازگشتتان را به افرادی قابل اطمینان بگویید. در چنین شرایطی، اگر خدای نانموده شما در راستا گم شدید یا مثلا اگر با ماشین سفر می کنید، ماشینتان از کار افتاد، آن ها می توانند تیم جستجوگر و نجات را در پی شما بفرستند.
- فاصله های واقعی را درک کنید
فاصله در کویرها معمولا بسیار گول زننده هستند. مثلا شاید شما نقطه ای را ببینید و با خود خیال کنید که تنها 200 متر تا شما فاصله دارد، در حالی که فاصله اصلی آن شاید نزدیک به 1 کیلومتر باشد. با دانستن این نکته، هم از لحاظ ذهنی خود را آماده نموده و هم اینکه می توانید مواد غذایی و آب را بهتر مدیریت کنید.
- حواستان به حیوانات باشد
جانورانی که در کویر هستند معمولا خزندگان، بندپایان، پرندگان و البته بعضی از پستانداران نظیر روباه می باشند. معمولا حیوانات تا احساس خطر ننمایند، به شما حمله نمی نمایند اما بهتر است به هر کویری که می روید، در خصوص جانوران آن منطقه تحقیق کنید و اقدامات احتیاطی مواجهه با آن ها را بشناسید؛ مثلا یکی از خطرناک ترین سوسمارهای ایران یعنی بزمجه ها در کویر آران و بیدگل یافت می شوند.
- استراحت، استراحت، استراحت!
یکی از مهمترین نکات سفر به کویر این است که در زمان های تعیین استراحت کنید. این کار انرژی شما را تقسیم نموده و باعث می گردد که برای ادامه راستا کم نیاورید.
منبع: الی گشت