13 علت دانه های قرمز روی پوست کودک و راه های درمان
به گزارش مجله سایه، راش یا دانه قرمز در واقع یک واکنش آلرژیک است که به دلایل مختلف می تواند روی پوست ظاهر گردد. راش ها آن قدر در بین بچه ها رایج هستند که تقریبا می توان گفت هیچ کودکی از آن بی نصیب نمی ماند. اما نکته اینجاست که علت دانه های قرمز روی پوست کودک غالبا نشانه یک نوع بیماری ویروسی یا باکتریایی هستند.

در این مقاله ما سعی داریم که شایع ترین علل بروز راش روی پوست کودک را به همراه نکاتی در این باره آنالیز کنیم.
13 علت شایع دانه های قرمز روی پوست کودک
به اعتقاد متخصصان پزشکی، به طور کلی دلیل بروز دانه های قرمز روی پوست کودک وجود یک بیماری ویروسی در بدن نوزاد است که سیستم ایمنی او را ضعیف نموده و با علائم و تظاهرات پوستی، تب، گلو درد، راش و ضایعات پوستی بروز می نماید.
بیشتر اوقات این علائم زیاد اهمیت ندارند و به راحتی درمان می شوند، اما همیشه باید با پزشک مشورت نموده و به دنبال یک راه درمانی مطمئن باشید.
1. سرخک
سرخک یک بیماری تنفسی ویروسی عفونی است که باعث ایجاد دانه های قرمز رنگ ریز روی تمام پوست نوزاد می گردد و علائم آن شبیه علائم سرماخوردگی است. در ابتدا شاهد گرفتگی بینی، سرفه و قرمز شدن چشم ها خواهید بود و در روزهای آینده این دانه ها بیشتر شده و کودک درگیر تب شدید می گردد.
معمولا درمان دارویی برای سرخک وجود ندارد، اما پزشک برای تسکین درد و خارش و کاهش تب، دارو تجویز می نماید. به طور کلی دوره درمان سرخک دو هفته گزارش شده است.
2.آبله مرغان
آبله مرغان یک بیماری ویروسی واگیردار است که به واسطه ویروس واریسلا زوستر به وجود می آید. این بیماری دارای علائمی چون راش، سردرد، تب و کمبود اشتهاست. بعد از دو روز راش ها تبدیل به تاول های آبدار می شوند و شدیدا می خارند.
برای درمان این نوع بیماری پوستی، پزشک داروی ضد تب و پماد کلامین برای برطرف خارش تاول تجویز می نماید و تنها راه چاره صبوری کردن برای تکمیل شدن دوره درمان است. برای از بین بردن جای دانه ها هم می توان از روش های خانگی برطرف جای دانه های آبله مرغان استفاده کرد.
3.سرخچه
سرخچه از دیگر بیماری ها ویروسی است که نوزاد بعد از ابتلا به آن، دچار دانه های قرمز در سرتاسر بدنش می گردد. دوره درمان این نوع راش ها 4 تا 5 روز اعلام شده است.
بهترین درمان استراحت و مصرف مایعات است.
4. بیماری دست، پا و دهان (HFMD)
این بیماری ویروسی بیشتر در بچه ها زیر 5 سال و در فصول تابستان و پاییز بروز می نماید. HFMD باعث ایجاد راش هایی در اطراف دهان و دست و پا می گردد که با تب خفیف همراه است. در تعدادی از بچه ها زخم های قرمز دردناک در دهان دیده می گردد که سقف دهان، لثه، و دیواره داخلی آن را نیز درگیر می نماید.
دوره درمان آن 4 تا 5 روز است که پزشک متخصص معمولا کرم های موضعی و بی حس نماینده های دهانی برای تسکین راش ها و تاول ها را تجویز می نماید. ممکن است برای تسکین ناراحتی عمومی، درد و سردرد، داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن داده گردد.
5. بیماری پنجم، پوست سرخی عفونی یا اریتما اینفکتیوزوم
در این بیماری عفونی راش های قرمز روشن روی گونه ظاهر می شوند و در مدت چند روز به پشت، بازوها و پاها سرایت می نماید.
دوره درمان آن تقریبا یک هفته است. برای درمان اریتما اینفکتیوزوم داروی تیلنول برای برطرف تب و درد استفاده می گردد.
6. زگیل آبکی
زگیل آبکی یک عفونت پوستی ویروسی است که موجب بروز زائده های کوچک، بدون درد و برجسته ای روی پوست می گردد. آن ها عموما صورتی کمرنگ یا سفید هستند که بیشترا روی صورت، پشت، ران، شکم و اندام جنسی پدیدار می شوند.
دوره درمان آن حداقل 6 ماه تا 4 سال است. اما در بیشتر موارد، به درمان نیازی نیست.
7. عرق سوز
وقتی بدن نوزاد عرق سوز می گردد، می خارد و قرمز می گردد و سوزش آن مانند نیش روی پوست است. این مشکل زمانی بروز می نماید که مجرای عرق اپیدرم یا لایه بیرونی پوست، مسدود می گردد.
بدلیل اینکه این شرایط جدی نیست، مستلزم درمان خاصی هم نیست. استفاده از لوسیون عرق سوز یا کرم های بدون نسخه موضعی استروئیدی مانند هیدروکورتیزون توصیه می گردد.
8. پسوریازیس
پسوریازیس یک عفونت پوستی رایج است که به مدت طولانی باقی می ماند. در این شرایط سلول های پوستی انباشته می شوند و لکه های سفید ضخیمی شکل داده و توده هایی به اسم پلاک تشکیل می دهند. پلاک ها قرمز هستند و خارش می آورند. این راش ها در تمام قسمت های بدن بروز می نمایند؛ پوست سر، پشت، پا، آرنج و زانو.
برای درمان آن می توان از داروهایی مانند پمادها و کرم های موضعی برای تسکین این نوع راش ها استفاده کرد.
9. اریتم مولتی فرم
اریتم مولتی فرم، معمولا در واکنش به برخی عفونت ها رخ می دهد که سبب می گردد سیستم ایمنی بدن، سلول های پوست را تخریب کند. این شرایط ممکن است در واکنش به یک دارو نیز رخ دهد که به صورت لکه هایی صورتی رنگ و حلقه ای روی پوست کودک ظاهر می شوند.
هیچ درمانی برای این نوع بیماری وجود ندارد؛ چرا که این عفونت خفیف به خودی خود از بین می رود.
10. اگزما
اگزما یا درماتیت یک مشکل پوستی التهابی است. هنوز علت دقیقی برای ایجاد اگزما گزارش نشده است، اما برخی اوقات عواملی چون ژن و محیط باعث بروز اگزما می گردد. در زمان بروز این بیماری، پوست خشک شده، ترک بر می دارد، قرمز می گردد و دچار خارش شدید می گردد. رایج ترین نوع اگزما عبارت است از درماتیت آتوپیک که بیشتر بچه ها دچارش می شوند.
اگزما به مروز زمان ازبین می رود اما برای درمان در این شرایط، استفاده از کرم های موضعی و داروهای بیولوژیک و ایمنی توسط پزشک توصیه می گردد.
11. زرد زخم
زرد زخم یک عفونت باکتریایی رایج در بچه ها است، اما یک مشکل جدی نیست. این بیماری بیشترا در آب و هوای گرم و مرطوب رخ می دهد و بسیار مسری است. این زخم ها می سوزند و برخی اوقات دردناک هستند. پس از این که روی آن ها بسته شد، ممکن است اثر قرمز روی پوست بگذارند.
پزشکان معمولا برای درمان این راش ها، آنتی بیوتیک تجویز می نمایند. با این درمان، کودک شما در مدت یک هفته بهبود می یابد.
12. مخملک
مخملک از دیگر بیماری های باکتریایی است که با علائمی همچون راش قرمز در تمام صورت، گردن، پشت، بازو و پاها ظاهر می گردد و برخی اوقات، راش هایی سفید در اطراف دهان ایجاد می نماید.
مخملک با آنتی بیوتیک ها قابل درمان است. در کنار آنتی بیوتیک ها، پزشک پمادهای موضعی برای راش ها یا داروهای تسکین دهنده گلو درد تجویز خواهد نمود.
13.نیش حشرات
غالبا نیش حشرات باعث قرمزی پوست به همراه درد، خارش یا سوزش می گردد که ممکن است درد شدید یا حتی یک واکنش آلرژیک ایجاد کند. درمان این نوع گزیدگی بسیار راحت است. با مراجعه به داروخانه می توانید از پمادهای موضعی برای برطرف این نوع دانه های قرمز روی پوست بهره ببرید.
چه زمانی باید نگران دانه های قرمز روی پوست کودک شد؟
- راش هایی همراه با تب بالا
- راش هایی دردناک
- راش هایی که به سرعت منتشر می شوند.
- راش هایی که نوزادان را درگیر می نمایند.
- راش هایی با سرگیجه یا غش
- راش هایی که با تورم لب ها و گلو و یا اشکال در تنفس همراه هستند.
- راش هایی که بلافاصله پس از مصرف یک دارو یا خوردن یک ماده غذایی جدید ایجاد می شوند.
پیشگیری از به وجود آمدن راش ها
بهتر است همیشه از پدیدار شدن راش ها جلوگیری کنید تا این که بکوشید آن را درمان کنید. راه های مختلفی برای پیشگیری از بوجود آمدن این دانه های قرمز در بدن نوزاد وجود دارد. مثلا یک رژیم غذایی مناسب برای کودکتان در نظر بگیرید. اگر کودکی مبتلا به بیماری ویروسی از جمله سرخک یا آبله مرغان و … است، از فرزندتان دور نگه دارید. از نزدیک شدن حشرات گزنده به سمت کودکتان جلوگیری کنید.
کلام آخر
به خاطر داشته باشید که تمامی راش ها یا دانه های قرمز روی پوست کودک مشکل جدی نیستند، اما مراجعه به پزشک همیشه انتخابی منطقی و عاقلانه محسوب می گردد.
با توجه به اینکه راش غالبا با تب همراه هستند، پیشنهاد می کنیم با روش های خانگی کاهش تب نوزاد در انگیزه آشنا شوید.
در خاتمه از قلم نیاندازید که تجربیات و نظرات خود را، با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع: مجله انگیزهوبلاگ خرید: وبلاگ خرید | این سیستم پیشرفته وبلاگدهی برای فروشگاه های اینترنتی است